עליית הריבית והמלחמה בעזה פגעו קשות ביזמים ובקבלנים בענף הנדל"ן, ועשויות להוביל לגל של הסדרי חוב.
העלייה בהריבית, שהחלה בתחילת 2022, פגעה ביזמים ובקבלנים בשתי דרכים: היא הקפיצה את הוצאות המימון שלהם, מה שפגע להם ברווחיות, והיא פגעה בביקושים לדירות, כאשר נתוני העסקאות והמשכנתאות העידו בשנה האחרונה על ירידה משמעותית בפעילות.
הפגיעה אינה אחידה: לחברות נדל"ן גדולות, ברמת מינוף סבירה, היא מכה שאפשר להכיל. חברות אלה גם צברו רווחים נאים בתקופת הגאות, שיסייעו להם לצלוח את התקופה. אולם עבור יזמים וקבלנים שמינפו עצמם לדעת בשנות הגאות, זו מכה דרמטית. עליית הריבית מ־0.1% ל־4.75% מגדילה להם משמעותית את הוצאות המימון, ואפילו יכולה להעביר אותם להפסד.
דוגמה בולטת לכך בימים אלה היא חנן מור, שנטלה על עצמה מינוף גבוה, ושסך היקף החובות שלה עומד על 2.9 מיליארד שקל. החברה נמצאת כיום בהליך של הסדר חוב שכבר עבר לערכאה משפטית, והיא אולי הראשונה בגל הנוכחי של הסדרי החוב, אך ככל הנראה לא תהיה האחרונה.
המלחמה בעזה הוסיפה מכה נוספת לענף הנדל"ן. המלחמה העבירה רוכשים רבים לשבת על הגדר, והיא גם גרמה למצוקת כוח אדם בענף הבנייה.
מצוקת כוח האדם יוצרת כמובן עיכוב בביצוע הפרויקטים, אולם היא גם צפויה להביא להתייקרות בהוצאות כוח אדם. המשמעות היא התייקרות נוספת בעלויות של קבלנים ויזמים מעבר להתייקרות עלויות המימון עימם הם מתמודדים בשנה וחצי האחרונות.
התוצאה של שלל האירועים הללו היא חשש מהיווצרות של משבר בענף הנדל"ן, שיביא לנפילתן של חברות.
בינתיים הבנקים נערכים לתרחיש של נפילת חברות, מה שייאלץ אותם למחוק חלק מהחוב. הבנקים ביצעו הפרשות להפסדי אשראי בתחום הנדל"ן בהיקף של 1.7 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2023, וזאת לעומת הפרשות של 211 מיליון שקל בלבד בתקופה המקבילה אשתקד.
כרגע מציינים בבנקים שהם עוד טרם ראו בפועל קשיים בהיקפים מהותיים, אך הם נערכים לאפשרות שזה יקרה.
השלכות אפשריות על המשק
משבר בענף הנדל"ן עלול להשפיע באופן משמעותי על המשק הישראלי. הענף מהווה חלק נכבד מהתמ"ג של ישראל, והוא מעסיק עובדים רבים. משבר בענף עלול להוביל לירידה בפעילות הכלכלית ולעלייה באבטלה.
בנוסף, משבר בענף הנדל"ן עלול להשפיע על ענפים אחרים במשק, כגון ענף הבנקאות, ענף התעשייה והענף הציבורי.
הממשלה פועלת כדי לצמצם את הסיכון למשבר בענף הנדל"ן. הממשלה הודיעה על מספר צעדים, כגון הארכת תקופת ההקפאה על מכירת קרקעות ליזמים, והגדלת ההלוואות ליזמים קטנים ובינוניים.
עם זאת, לא ברור אם הצעדים הללו יהיו מספיקים כדי למנוע משבר בענף הנדל"ן.