נתיבות, מתקדמת להיות לבירת הסחר של הנגב המערבי? אנשי המסחר מכל האר הבינו את הפוטנציאל הטמון באוכלוסייה המקומית והגדילה משמעותית את גודל שטחי המסחר והחנויות בעיר. |

לא צריך לטוס לחו״ל בשביל שופינג איכותי.
ברחבי העיר המתפתחת פועלים כיום למעלה מ-400 בתי עסק מקומיים, המספקים מענה למגוון צרכיהם של תושבי העיר והסביבה. בימים אלה נמצא בבנייה מרכז הקניות הגדול השישי בנתיבות, שמצטרף למגוון הרחב הקיים, המרכז בתוכו את כל רשתות האופנה המובילות בארץ, רשתות המזון והפארם.
המסחר המתפתח בעיר נותן מענה מרשים לגידול במספר התושבים הצפוי בשנים הקרובות, ומרכז אליו כיום את תושבי האזור הסובב את העיר כמרכז המסחר והפנאי של כל תושבי הנגב המערבי.
כוח קנייה איכותי
כוח הקנייה של תושבי העיר עומד על כ-40 מיליוני שקלים בחודש, ובאזור כ-220 מיליוני שקלים בחודש. נתיבות צפויה להגדיל את אוכלוסייתה פי שלושה, ל-100 אלף נפש, וכבר היום עוקפת את כל מתחרותיה בדרום בתאוצה הכלכלית והופכת מוקד למסחר קמעונאי אזור. בשלוש השנים האחרונות, היא מובילה גם בבנייה מואצת של יחידות דיור – מגמר בנייה של כ-150 יחידות דיור בשנה בתחילת העשור לקרוב ל-1,000 בשנת 2020 – קרוב לפי שישה יחידות דיור. המטרה הסופית בהסכם הגג: הגדלתה של העיר ל-100 אלף תושבים.

גידול בקצב מואץ
בעיר התפתח מסחר משמעותי הרבה מעבר לכוח הקנייה העירוני, שכן הוא ניזון מהביקוש האזורי. כ-15 אחוזים מתושבי אופקים, שדרות והמועצות האזוריות בסביבה מבקרים בתדירות גבוהה (עד פעם בשבוע) במרכזים המסחריים בנתיבות, וכ-27 אחוזים מבקרים בה לפחות אחת לחודש.
בשנת 2010 מנתה אוכלוסיית נתיבות כ-27.5 אלף תושבים, והיום, 11 שנים לאחר מכן, מונה העיר לפי נתוני משרד הפנים מעל 43 אלף תושבים, וקצב הבנייה בעיר והביקוש הער לרכישת דירות בה תומך בהמשך צמיחה מהירה גם בעשור הקרוב. בניתוח שנערך במחלקה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה עולה שהעיר הדרומית חווה מאז הקמתה (בשלהי שנות ה-50) ביקוש ער למגורים שגדל בקצב מואץ של כ-4.5 אחוזים בשנה.
הצמיחה של נתיבות בולטת מאוד גם בהשוואה אזורית וגם בהשוואה לאומית: בשעה שאוכלוסיית ישראל גדלה בקצב של מעט פחות משני אחוזים, ובאר שבע, עיר המטרופולין, גדלה בקצב של 0.8 אחוזים לשנה (בחמש השנים האחרונות), נתיבות גדלה וגדלה בקצב של מעל 4 אחוזים וכבר מסמנת יעד להגיע ל-100 אלף תושבים ויותר, הודות לקצב שיווק הקרקעות והתחלות הבנייה בעיר.
מהו סוד הצלחתה של נתיבות? המרכזיות של נתיבות והרוח היזמית של תושבי העיר הובילו לניצול הזדמנויות בעשור האחרון. ברוח זו, העיר גם הוגדרה בתוכנית המתאר המחוזית למטרופלין באר שבע תמ"מ 23/14/4, כ"עוגן מרחבי/גושי", והיא בהחלט מתפקדת ככזו.
לאורך רוב שעות היום, ניתן למצוא לאורך רחוב בעלי המלאכה עשרות אלפי מ"ר מסחר שכוללים חנויות אופנה, מותגי ספורט, בתי קפה ומסעדות, חנויות סטוק, חנויות יין, סופרמרקטים גדולים, חנויות עשה זאת בעצמך ועוד מכלול שירותים. הביקוש לשטחים הללו ניזון מקהל בגזרה גיאוגרפית רחבה.
התזה שמוביל היום ראש העיר יחיאל זוהר הוא, שככל שתגדל האוכלוסייה המשכילה בעיר, כך יגדל גם הביקוש לתעסוקה במשרדים. "נתיבות הפכה בשנים האחרונות למוקד משיכה לתושבי האזור כולו, עם ריכוז גדול של מרכזי מסחר, בעיקר באזור התעשייה״, אומר זוהר. “בנינו גשרים המחברים בין העיר הוותיקה לשכונות החדשות, פארק, אגם וטיילת הליכה לאורכו, תוך שדרוג שכונות ותיקות".

מספיק סיור של דקות בודדות לאורך רחוב בעלי המלאכה בנתיבות כדי לחוש את העוצמה המסחרית שלו, גם באופן אבסולוטי וגם בהשוואה לערים אחרות במרחב. נתיבות מצליחה לתפקד כעוגן מרחבי בדיוק כפי שמוגדר בחזון של תוכנית המתאר המחוזית, וזאת הודות לצמיחה דמוגרפית מהירה מאוד, ביקוש שנובע מהסביבה של העיר שמונה עשרות אלפי תושבים ורוח יזמית מקומית וארצית שמזינה את העיר בהיצעים משובחים, בגימיקים שמחזקים את תדמיתה של העיר ובהנהגה מקומית חזקה, שגם מגדירה חזון וגם יודעת להוציא אותו לפועל.