לאחרונה אושרה להפקדה תוכנית תמ"ל מספר 2053, המכונה "לוד דרום ב", המבטיחה להפוך את פני העיר לוד עם כ-6100 דירות חדשות שתוכננו להתפרש על כמעט 1000 דונם בדרום העיר, משני צידי מסילת הרכבת. התוכנית כוללת, בין היתר, את שטח מפעל "דלקול" הישן, שנרכש ב-2021 על ידי קרן מרתון ממשפחת דיין ב-125 מיליון שקל, ועתה ערכו המוערך של השטח עומד לזנק לכ-400 מיליון שקל.
הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור אישרה את התוכנית עם מטרה לחדש ולהתחדש בשכונות המצוקה ורדה/הרכבת, נמירוב וחב"ד ולהרחיב את פוטנציאל המגורים והתעסוקה באזור. התוכנית כוללת הריסת 865 יחידות דיור קיימות ובניית כ-6100 יחידות דיור חדשות, ותוספת של כ-160,000 מ"ר לשטחי תעסוקה ושטחי ציבור לאורך ציר רחוב יוספטל. התוכנית צפויה להגדיל את האוכלוסייה בשטח מ-3,300 תושבים ל-21,000.
פינוי מפעל "דלקול", הסמל התעשייתי הוותיק של העיר, והקמת שכונת מגורים חדשה במקומו, מהווה אבן דרך בהתפתחות העירונית של לוד. עלות הרכישה המקורית של השטח, שהייתה 125 מיליון שקל, צפויה לגדול פי שלוש עם התפתחות הפרויקט ואישור התוכנית.
הפרויקט, שתוכנן בשיתוף פעולה בין עיריית לוד ומשרד הבינוי והשיכון, מבקש לתת מענה לצורך הגובר בדיור ולהעניק דחיפה חזקה להתחדשות עירונית באזורים שנתקלו בקשיים כלכליים וחברתיים. אדריכל ארי כהן, שעמד בראש צוות התכנון, הדגיש את החשיבות האורבנית של הפרויקט, המשלב בנייה גבוהה עד 30 קומות לצד בנייה נמוכה יותר, ומחולק ל-10 מתחמי מימוש.
אדר' גל גבריאל, מהנדסת העיר לוד, ציינה כי התוכנית מבטיחה לשנות את פני העיר ולשפר את איכות חיי התושבים, תוך התמקדות בשיקום שכונות מוזנחות ופיתוח אזורי תעסוקה חדשים. היא גם תכלול מרכיבים חברתיים חשובים, במטרה לטפל בבעיות תברואתיות ולשפר את תנאי המחייה של משפחות נתמכות.
על אף האופטימיות הרבה הקשורה לפרויקט, יש לציין כי עד להשלמתו יעברו שנים רבות, תוך שהוא מציב את הבסיס לצמיחה והתפתחות עתידית של העיר לוד.